Testamentti golfvuodesta 2016

Taas on yksi golfvuosi (jo 32.!) takana ja uusi golfvuosi alkamassa. Tässä hieman analyysiä menneestä ja ajatuksia tulevasta.

Kauden 2015 loukkaantumisen ja kilpailutauon jälkeen lähdin varovaisen toiveikkaana kohti parasta golfvuottani. Vuosi alkoi kuuden viikon harjoitusleirillä Floridassa (erillinen juttu täällä) ja isona muutoksena verrattuna aiempaan oli kotiseuran vaihto Aurinko Golfiin ja rooli Aurinko Academyssä.

Golfvuosi 2016 oli tulosten valossa pettymys, mutta voisihan tuosta niitä positiivisiakin asioita nostaa esille. Aloitetaan perkamaan asioita kauden pääkiertueesta…

Finnish Tour

Ensisijaisena tavoitteena oli menestyminen Finnish Tourilla ja siitä tavoitteesta tuli jäätyä todella kauas. Alkukauden (touko-kesäkuu) ohjelmassa oli neljä FT-osakilpailua ja jokaisessa niistä tuloksena oli karsiutuminen viimeiseltä kierrokselta. Kierroskeskiarvo hipoi noissa kisoissa jo uhkaavasti 80 lyönnin rajaa, aargh! Paltamossa ja Peuramaalla kelit loivat ison haasteen, mutta olivat toki melko samanlaisia muillekin pelaajille.

Täydellinen keskittyminen Paltamo Golfin 17. griinillä
Täydellinen keskittyminen Paltamo Golfin 17. griinillä. Kuva: Juha Hakulinen

Muutamaan ensimmäiseen kilpailuun oli jopa vaikeuksia päästä mukaan ja SM-kisat, reikäpeli ja lyöntipeli, jäivät kokonaan välistä. Tilanne oman kategorian osalta oli muuttunut selvästi aiemmasta. Finnish Tourin kilpailujen osallistujamäärää pienennettiin tälle vuodelle ja lisäksi oma paikkani kategoriahierarkiassa heikkeni vuoden 2015 loukkaantumisen takia.

Kategoria oli heikko, koska se oli peruja kauden 2014 suorituksista ja kaudelle 2016 myönnetty “medical extension” tarkoitti sitä, että säilytin saman kategorian, mutta kategorian sisällä minut laitettiin viimeiseksi. Pudotus hierarkiassa oli noin 20-30 sijaa ja sillä oli suuri merkitys, kun samalla fieldiä pienennettiin 25 pelaajalla.

Kauden 2016 kategoria pohjautui siis lopulta kauden 2014 suorituksista. Silloin kilpailin ainoastaan kolmessa FT-kisassa ja niistä keräsin 18 pistettä ja sillä sain vuodelle 2015 kategorian 10, jolla olisin päässyt (ainakin vuonna 2015) kaikkiin kilpailuihin. Tuon kategorian takia en käynyt 2014 syksyllä ollenkaan FT-karsinnoissa vaan kilpailin samaan aikaan Nordic Leaguen kisoissa.

Näin jälkeenpäin on helpompaa todeta, että tuo epävarmuus kisoihin pääsystä saattoi vaikuttaa myös henkiseen tilaan ja sitä kautta myös kilpailutuloksiin.

Loppukaudesta jätin kaksi viimeistä Finnish Tourin osakilpailua väliin, kun päätin keskittyä karsintoihin. Karsinnoissa pelaaminen oli tuoretta ja rauhallista ja tuloksena oli kilpailussa kolmas sija ja sitä kautta kategoria 3f, joka takaa varmuudella pelipaikat vuoden 2017 FT-kisoihin.

Kilpailut ulkomailla

Kilpailureissut ulkomailla rajoittuivat vain kolmeen matkaan, joista kaksi suuntautui Ruotsiin ja yksi Viroon. Ruotsissa kävin molemmilla kerroilla pelaamassa kolme kilpailua, tosin toisella reissulla yksi kilpailu jäi kokonaan väliin yllättävän selkäkivun takia.

Keväisessä Ruotsissa on sitä jotakin! Kuva Omberg GK:sta
Keväisessä Ruotsissa on sitä jotakin! Kuva Omberg GK:sta

Kisakausi alkoi Ruotsissa huhtikuussa ja yhdestä kilpailusta, Gränna Openista, tuli hyvä onnistuminen, kolmas sija. Toisen visiitin Ruotsiin tein heinäkuussa helteisessä kelissä. Tulokset jäivät tällä reissulla hieman vaisuiksi. Virossa Niitväljassa pelasin yhden kilpailun, jossa pääsin cutista läpi, mutta rahasijat jäivät muutaman lyönnin päähän.

Nosto Niitväljan bunkkerista. Kuva Mats Soomre
Nosto Niitväljan bunkkerista. Kuva: Mats Soomre

Pikkukisoissa parhaat tulokset

Ohjelmassa oli myös muutama pienempi kilpailu Suomessa, joista tuli kauden parhaimpia kierrostuloksia ja parempaa menestystä. Kesäkauden paras suoritukseni oli Jyväskylän seudulla pelatun Keski-Suomen kierroksen voitto. Tuossa neljän päivän kilpailussa onnistuin kahdesti pelaamaan alle parin ja yhdellä kierroksella sivusin kenttäennätystäkin. (Erillinen juttu Keski-Suomen kierroksesta)

Tilastot

Tilastoin omat kierrokseni omalla tilastointiohjelmistollani, joka perustuu “strokes gained” -systeemiin. Tallennan jokaisesta lyönnistäni etäisyyden reikään, pallon makuun, käytetyn mailan ja lyönnin tuloksen eli mihin pallo on päätynyt suhteessa suunniteltuun kohteeseen. Ohjelmisto generoi lyöntidatasta huomattavasti perinteisiä golftilastoja laajemmat ja tarkemmat tilastot ja jokaisen osa-alueen taitotasoa ja kehittymistä on mahdollista tarkastella erikseen. Näiden tilastojen avulla on helppo tehdä taas analyysit ja tavoitteet seuraavalle kaudelle.

Yleisanalyysi kaudesta 2016
Yleisanalyysi kaudesta 2016, parantamisen varaa löytyy jokaiselta osa-alueelta!

Talvikausi 2016-2017

Vietän talvikauden Suomessa. Ohjelmassa on lajiharjoittelun lisäksi fysiikkaharjoittelua, golfsimulaattorin hoitamista ja it-töitä. Aurinko Golfin tiloissa sijaitsevan Trackman-simulaattorin ensimmäinen talvikausi on lähtenyt liikkeelle erittäin mukavilla kävijämääröillä. Lisätietoja simulaattorista ja siellä pelattavista kisoista löytyy täältä. Kannattaa tulla pelaamaan!

Golfvuosi 2017

Tulevan golfvuoden kilpailukalenteri on vielä tyhjä. Kiertueiden kilpailukalenterit tulevat yleensä vasta helmi-maaliskuussa, joten vielä ei pysty omaa kalenteria tekemään. Lisäksi Finnish Tourin konseptista on ollut golflehteä myöden pohdintaa. Toivoisin itsekin kiertueelle isoja muutoksia, jolla voitaisiin viedä suomalaista kilpagolfia eteenpäin. Nykyisellään kiertue ei houkuttele kaikkia potentiaalisia pelaajia syistä, joista suurimmat ovat korkeahkot kisamaksut ja arkipelipäivät. Olen myös jo useamman vuoden ihmetellyt sitä, että kiertuetta ei pelata ollenkaan heinä- ja elokuussa, jolloin Suomessa on parhaimmat pelikelit.

Vaikka Finnish Tourin konsepti jonkin verran muuttuisikin, niin uskon sen olevat vuoden 2017 pääkiertueeni. Muut kilpailut rakentuvat sopiviin väleihin siinä vaiheessa, kun kilpailut ja kilpailupäivät varmistuvat.

Kiitokset

Loppuun vielä kiitokset vuodesta kotijoukoille (Marika ja tytöt Kiikka ja Lotta), omille vanhemmille, ystäville (erityisesti Petri A., Vekke ja Kari N.), valmentajille (fysiikkavalmentaja Hemmo ja mentaalivalmentaja Petri), yhteistyökumppaneille (Plus Katsastus, Leaf Areena, Tax Willer, Alberto Golf, Doerz.co), lukuisille pelikavereille ja it-, Trackman- ja simulaattoriasiakkaille.

Mahtavaa golfvuotta 2017 kaikille!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggaajaa tykkää tästä: